ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker bracht vrijdag een werkbezoek aan Team van de wijk, een nieuw initiatief van Lelie zorggroep. In gesprek met bewoners en medewerkers zag zij hoe met kleine stapjes wordt gebouwd aan een samenredzame gemeenschap in de Rotterdamse wijk Prinsenland.
Vanuit de drie Prinsessenflats stimuleert Lelie zorggroep het zorgdragen voor elkaar. In gesprek met Bikker vertelden bestuurders Hendrik Jan van den Berg, Andra Kranendonk en regiomanager Aad de Kool hoe dit initiatief past in de ontwikkelingen binnen de zorg én de identiteit van Lelie zorggroep. “Al vanaf 2008 zet ik me in deze en andere wijken in om mensen langer thuis te laten wonen”, vertelt Aad. “Toen Rotterdam zogenaamde thuisplusflats wilde realiseren, waar in flats met veel ouderen een nieuw aanbod van zorg en welzijn moest worden gerealiseerd, hebben we hier direct op ingetekend. We hebben twee van de zes wijken gegund gekregen. De manier waarop we dit invulling geven, sluit ook mooi aan bij onze christelijke identiteit. We willen het zorgdragen voor elkaar weer terugbrengen in de wijk.”
“Hoe doe je dat in een stadse wijk met veel eenzaamheid én een groot personeelstekort?”, wil Bikker weten. Medewerkers Tamara en Ellemieke vertellen dat het een lange adem vergt. Ze zijn letterlijk huis-aan-huis gegaan, hebben aangebeld, met mensen gesproken over wat hen bezighoudt, wat hun hulpvraag is, maar ook wat zij voor een ander kunnen betekenen. Met activiteiten als Soep op de stoep en Bingo lukt het mensen uit de flat te laten komen en elkaar te ontmoeten. Ook zijn er stagiaires van lokale MBO’s actief die klussen voor ouderen kunnen doen en tegelijk een signalerende functie hebben. Als mensen voor wie zij boodschappen doen bijvoorbeeld het eten laten staan, geven ze een seintje aan de medewerkers van het team.
De gezamenlijke ruimte onder een van de drie flats is de uitvalsbasis voor het team, maar ook de ontmoetingsplek voor bewoners. Langzamerhand ontstaat hier een gemeenschap van wijkbewoners die elkaar ontmoeten en op elkaar betrokken zijn. Bikker sluit haar werkbezoek af met een bezoekje aan Yvonne en Greet. Voor Team van de wijk kwam, kenden zij elkaar nog niet. Nu zitten zij als vriendinnen op de bank. Ze maken deel uit van een appgroep met meer flatbewoners die elkaar helpen en stimuleren deel te nemen aan activiteiten. En waar nodig springen ze ook bij als vrijwilliger voor Team van de wijk. Ze vertellen aan Bikker dat veel flatbewoners het financieel moeilijk hebben. Kan ze daar niet iets aan doen? Of kan er bijvoorbeeld niet eens een reisje naar Maastricht gefinancierd worden? Bikker luistert aandachtig en wijst op de mogelijkheden voor gemeentelijke subsidies. Het verhaal van Team van de wijk neemt ze mee naar Den Haag. Samen met de andere ontwikkelingen in de zorg die deze ochtend zijn gedeeld.